Boklansering på Biblioteket
torsdag 8. november kl. 13:00

REISEN MED RJUKANBANEN – GJENNOM KRIG OG FRED

Rjukanbanen og fergene på Tinnsjøen har igjen plassert seg i søkelyset med Rjukan og Notoddens plass på UNESCOs verdensarvliste og TV-dramaet Kampen om tungtvannet. Her er historien om den unike transportåren fortalt gjennom noen av dem som var tett på begivenhetene.

Trond Lepperød – Gary Payton – Anne Spånem:
Reisen med Rjukanbanen :gjennom krig og fred. – Maana forlag 2018. – 240 s.
ISBN: 978-82-690775-1-3 (softcover) Nkr 269,00

Industrihistorisk verdensarv, reiseminner på skinner og kjøl og den siste av tungtvannsaksjonene. Det er hva det handler om i «Reisen med
Rjukanbanen – Gjennom krig og fred». Boka gis ut på Maana forlag. Forfatterne er journalistene Trond Lepperød, Gary Payton og Anne Spånem.
Rjukanbanen og ferjene på Tinnsjøen har igjen plassert seg i søkelyset med Rjukan og Notodden som verdensarvsteder og TV-dramaet «Kampen om tungtvannet». I denne boka vekkes reiseminner fra transportårens storhetstid til live og du kommer tett på begivenhetene som skrev den inn i historiebøkene, ikke minst senkingen av D/F «Hydro» i 1944.
I boka møter du en rekke tidsvitner og aktører: Rjukanbanens første lokomotivfører, bygdejenta og rallaren som fant tonen under anleggstida, kafevertinnen i salongen under dekk, hun som bodde på Vemork da bombene falt, fiolinisten som lykkelig uvitende gikk om bord i en dødsdømt ferje, sabotørene som plasserte sprengladningen, de som ga ordren til senking, redningsmennene og – 49 år senere – vrakleterne. Ferden fortsetter gjennom etterkrigsår og blomstringstid for bane og industristed. Et keiserlig besøk fra Iran og tyttebærutflukter med ferja er to av flere fargerike reiseminner. Vi følger kampen for arbeidsplasser når hjørnesteinsbedriften legger ned og lokalsamfunnet må finne nye bein å stå på. Til slutt handler det om hvordan tog og ferjer ikke endte som skrapjern, men på UNESCOs verdensarvliste.

Translate »
Click to listen highlighted text!